Het SHV-hoofdgebouw, met aan de rechter zijwand de reliŽfs

Het gebouw loopt nog ver richting de Mariaplaats door

Pieter d'Hont en Arie Teeuwisse, energiewinning, Rijnvaart en mijnbouw

Energiewinning

WWW.BOUWBEELDHOUWWERK.NL

Beeldhouwwerk aan gebouwen te Utrecht:

Steenkolen HandelsVereniging (SHV), Rijnkade 1

>terug

 

Summary: The Steenkolen HandelsVereniging (SHV, = coal trade-union) had two main interests: energy (at that time mainly coal and oil) and transport by ship on the Rhine. This enterprise had a main office at the Rijnkade from as early as 1921. They later build another one next to and south of the old one. Architect: the bureau Op ten Noort en Blijdenstein. This new office was opened in september 1960 by Prince Bernhard. On the south wall three reliefs: energy, shipping on the Rhine, and mining, were designed and made by Pieter d'Hont and Arie Teeuwisse. This building was later enlarged at the cost of the old main office.

Inleiding

Aan de Rijnkade, tussen de oude stad en Hoog Catharijne, staat het hoofdgebouw van de Steenkolen Handelsvereniging (SHV).

De Rijnkade verbindt het Vredenburg en de Catharijnesingel. De singel is ter hoogte van de Rijnkade in een diepliggende snelweg veranderd. Dit curieuze stukje Utrecht, (gelukkig) een van de weinige onderdelen van het verkeersplan van Feuchtinger die in de jaren zeventig zijn uitgevoerd, lijkt zijn einde te naderen nu er plannen zijn om de singel weer in zijn oude glorie te herstellen.

Het SHV-gebouw is een echt jaren vijftig-gebouw, maar dan heel rijk uitgevoerd. In de zijwand, aan de Mariaplaats, zijn drie reliŽfs opgenomen die aangeven wat de SHV zoal doet. Zij zijn gemaakt door Pieter d'Hont en Arie Teeuwisse.

Ook in het gebouw is beeldhouwwerk geplaatst. Dit blijft hier buiten beschouwing.

De opdrachtgever

De SHV handelde in kolen, olie en gas, en bezat veel schepen voor de Rijnvaart.

Het gebouw en de architect

Al voor de Tweede Wereldoorlog had de SHV zijn hoofdkantoor aan de Rijnkade; de oudste foto van dat pand met de vermelding 'SHV-hoofdkantoor' in Het Utrechts Archief dateert uit 1921:

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1920-1930/75887

Rechts naast dit gebouw, richting de huidige Mariaplaats, bevond zich een tuin met een stal en een koetshuis, zoals blijkt uit een aquarel van A. Grolman uit 1905 (het hoofdkantoor is links nog zichtbaar):

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/tekeningen_en_prenten/1900-1910/39375

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de SHV flink en kreeg zij behoefte aan een nieuw hoofdkantoor. Dat werd ontworpen door het architectenbureau Op ten Noort en Blijdenstein te Utrecht en in september 1960 geopend door prins Bernhard (UN 16-9-1960). Het nieuwe hoofdkantoor was naast het oude gebouwd, in de aangrenzende tuin dus:

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1960-1970/75892

Pas later werd het oude hoofdkantoor gesloopt en het nieuwe uitgebreid in dezelfde stijl:

http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1970-1980/119462

Beeldhouwwerk en beeldhouwers

'Van boven naar beneden:

A. energiewinning; man met fakkel (het licht) wijst naar de energiebron van de toekomst: de kernenergie, gashouders en olietankwagens

B. Rijnvaart; een riviergod als personificatie van de Rijn, geflankeerd door vissen, water, een schip in de haven en een ijzeren brug op de achtergrond

C. mijnbouw; een mijnwerker aan het werk, een lift met wagonnetjes, stutten in mijngangen.' (Teeuwisse e.a. (1999)).

Naast elk reliŽf is een blok natuursteen geplaatst met ťťn letter uit de afkorting SHV.

Oorspronkelijk was helemaal onderaan de volledige naam van de SHV in steen opgenomen. Waarom deze verwijderd is, is mij niet duidelijk. Ik dacht even dat het pand inmiddels in andere handen is overgegaan, maar er wappert nog steeds een SHV-vlag op het gebouw.

Ik vind het derde en onderste reliŽf duidelijk beter geslaagd dan de twee andere. De mijnwerker straalt kracht uit, de personen op de andere reliŽfs niet.

Pieter d'Hont was zo ongeveer de stadsbeeldhouwer van Utrecht. Uit een foto in Teeuwisse e.a. (1999) p. 34 blijkt dat Arie Teeuwisse in ieder geval heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit werk.

De relatie tussen doel en middelen

Het gebouw is de perfecte verbeelding van zijn opdrachtgever: ruim en rijk. Het beeldhouwwerk specificeert en personifieert de activiteiten van de opdrachtgever in materiaal voor de eeuwigheid. De plaats en de grootte van de reliŽfs hebben verband met de lijnen (de ramen) en de vlakken (spannende plaatsing) van het gebouw.

Ten slotte

Zowel d'Hont als Teeuwisse wilden met hun beelden 'de gemeenschap dienen'. Hun werk was dan ook meestal figuratief en goed toegankelijk. En dat zijn deze reliŽfs ook.

Inmiddels lijkt het beeldhouwwerk ouder dan het gebouw (het ziet er gedateerd uit).

Diverse borden en bomen maken het moeilijk om de reliŽfs goed te zien.

janwillemarends@gmail.com 21-04-2009 bijgewerkt 07-06-2009

>terug


Rijnvaart

Mijnbouw

En zo zie je het onderste reliŽf vanaf de stoep